Tehnologie de cultura a pepenilor galbeni in camp

Miercuri, 27 mar 2013
Tehnologie de cultura pentru pepenii galbeni – cultura in camp
 
Caraceristici
 
Pepenele galben, ca de altfel toate varietatile de curcubitacee, este o planta iubitoare de caldura, cerintele fata de acest factor fiind mai mari decat in cazul castravetilor sau a pepenilor verzi. Plantele cresc si se dezvolta optim in camp numai la temperaturi ce depasesc 18°C pe timpul noptii. Pepenele galben este o planta de zi scurta. Cerintele fata de apa sunt moderate datorita structurii sistemului radicular bine dezvoltat. Pepenele galben prefera solurile usoare mijlocii, cu o buna structura, fertile si cu un pH de 6-7. Necesita un regim de nutritie echilibrat cu cerinte mai mari de potasiu pentru imbunatatirea culorii, aromei si marirea concentratiei de zaharuri. Excesul de azot coroborat cu lipsa de potasiu duce la obtinerea unor fructe de slaba calitate.
 
Semanare si plantare
 
Cultura de pepene galben in camp se infiinteaza fie prin semanare directa in pamant fie prin plantare de rasaduri.
Pentru cultura in camp perioada de semanare incepe atunci cand temperatura solului pe timpul noptii se mentine constanta peste 15°C, deoarece temperatura minima de germinare este de 13-15°C. Sub 12°C germinarea sau cresterea sunt stopate complet. Adancimea de semanare a semintelor de pepene galben este de 5-6 cm, in sol cu textura usoara mijlocie, cu o buna structura si nivel mediu de fertilitate (un minim de 3% materie organica).
Cand se utilizeaza rasaduri de pepene galben pentru infiintarea culturilor in camp (se recomanda aceasta tehnologie atunci cand se doreste obtinerea de recolte timpurii) semanarea se face in tavi alveolare (recomandate pentru pepenii galbeni sunt tavile cu celule 28, 32, 45 de celule/tavita) sau ghivece de rasad (patrate sau rotunde) umplute cu substrat special pentru rasaduri pe baza de turba. Temperatura optima de germinare pentru pepenii galbeni astfel semanati este de 24-32°C. Plantarea se face cand rasadul are 4–6 frunze adevarate si 35-40 zile. Peste aceasta perioada rasadurile se degenereaza alterandu-si proprietatile de crestere, dezvoltare, productie, etc. Plantarea se face cand temperatura se mentine constanta in timpul noptii peste 12°C.
 
Pentru obtinerea de recolte extratimpurii de pepene galben in camp chiar in conditiile in care temperatura nu este constanta peste 12°C si este mai joasa se recomandata utilizarea foliei microporoase de tip agril pentru protejarea culturii. Folia microporoasa creaza in interior un mediu propice dezvoltarii in conditii cat mai optime a pepenilor eliminand atat atacul din exterior al insectelor cat si protejarea culturii de efectele distrugatoare ale vantului.

Avantajele utilizarii foliei microporoase imediat dupa plantare sunt:
1. Protejeaza plantele de razele UV periculoase;
2. Permite transferul a peste 80% de lumina solara catre plante;
3. Natura sa microporoasa permite circulatia aerului si filtrarea apei;
4. Este foarte usoara (23gr/m²) si in acelasi timp rezistenta la intemperii si degradare solara datorita tratamentului UV;
5. Asigura o temperatura interioara cu 3-5°C mai mare decat la exterior protejand plantele de frig;
6. Poate fi lasata pe plante foarte mult timp datorita faptului ca permite transferul de apa si pot fi executate si unele tratamente.
 
Lucrari tehnologice
 
Pentru obtinerea de recolte mari o cerinta obligatorie este utilizarea unui sistem de irigare prin picurare care sa asigure necesarul optim de apa si de asemenea administrarea cat mai des a fertilizatorilor odata cu apa de irigare (fertiigare). Irigarea se face cat mai des, pe cat posibil zilnic (in prima parte a diminetii pentru a asigura plantei si solului necesarul de apa pe timpul zilei), bineinteles cu exceptia perioadelor ploioase. Odata cu apa de irigare se recomanda si administrarea de ingrasamitne solubile, o regula de urmat fiind aceea „Nici o irigare fara hrana”. De asemenea fertilizarea faziala radiculara trebuie dublata sapatamanal de administrarea foliara a ingrasamintelor (administrarea constanta, saptamanala a ingrasamintelor sub forma foliara duce la scaderea cantitatii totale de fertilizatori necesare cu pana la 30%, alt avantaj fiind ca plantele vor putea fi aproviziontate complet cu necesarul de microelemente cum ar fi: Fe, Zn, Co, Mn, B, etc). Administrarea foliara a ingrasamintelor poate fi facuta in acelasi timp cu tratamentele fitosanitare (trebuie mai intai verificata compatibilitatea produselor utilizate) sau pot fi administrate singure.
Daca se face erbicidarea terenului (recomandata) sau se utilizeaza folie de mulcire problemele legate de cresterea buruienilor scad foarte mult. In cazul in care nu este facuta erbicidarea si nu exista folie de mulcire trebuie executate 1-2 prasile mecanice (cand plantele sunt mici) si alte 2-3 prasile manuale in functie de necesitati cand plantele incep sa se intinda.
Tratamentele fitosanitare trebuie facute constant odata la 10-14 zile in primul rand cu rol de prevenire. In cazul in care apar semne de boala se fac tratamente mai des cu concentratii mai mari in functie de presiunea de boala existenta. Odata cu tratamentele fitosanitare pot fi facute si stropiri foliare cu ingrasaminte (trebuie verificata inainte compatibilitatea produsilor utilizati).

 
De retinut!!!
 
Pentru marirea semnificativa a productiei prin cresterea numarului de fructe legate se recomanda utilizare albinelor pentru polenizare in perioada de inflorire. Pentru un ha de pepene galben se utilizeaza 3 stupuri de albine pentru un randament de prindere maxim! Acest lucru este necesar deoarece planta nu rodeste partenocarpic si pentru legarea fructelor la pepenele galben este absoluta nevoie de polenizarea fizica a florilor femele aflate pe lastari cu polenul produs de florile mascule aflate pe tulpina principala. Cu cat distanta dintre internodii este mai scurta cu atat gradul de polenizare este mai mare si implicit productia este mai mare. Un produs special care face acest lucru (scurteaza semnificativ distanta dintre internodii si induce inflorirea) este FLORAMEC.
Hibrizii de pepene galben comercializati de SC MARCOSER SRL: tip GALIA – INBAR F1 (hibrid extratimpuriu), Royal F1, Don Juan F1 prezinta avantajul postamaturarii, adica pot fi culesi inainte de maturitatea fiziologica deplina (ca in cazul majoritatii soiurilor si hibrizilor aflati pe piata) si intr-un timp mult mai scurt decat daca ar fi fost lasati pe planta ajung la maturitate, in acest fel fructele nu mai prezinta riscul craparii inainte de coacere, fructele ramase pe planta ajung mai devreme la maturitate si in final perioada de recoltare se scurteaza semnificativ!
Pepene galben are o sensibilitate deosebita fata de curentii de aer, de aceea cultura in camp se amplaseaza intre perdele de plante cu port inalt (porumb, floarea-soarelui, etc.).
 


Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea