Tehnologie de cultura a pepenilor verzi - producerea rasadului si plantarea

Joi, 07 mar 2013
Obtineti productie si calitate maxima din cultura dumneavoastra de pepeni verzi!
Desi sunt si fermieri foarte buni care obtin productii de peste 100 tone/h, productiile medii pentru cei mai multi sunt situate in jur de 50 tone/ha. Productiile de 20-25 tone/ha sunt total neprofitabile. La o cultura intensiva de pepeni verzi costurile de productie sunt foarte mari si din acest motiv orice greseala tehnologica se reflecta in scaderea dramatica a productivitatii si de asemenea in scaderea calitatii. Intotdeauna trebuie gasit un echilibru intre costurile de productie si veniturile realizate. In momentul de fata cu tehnologiile existente: irigarea prin picurare, fertilizarea faziala radiculara si foliara, mulcirea, tunelele mici sau folia micropororasa pentru protectia la frig, altoirea cu portaltoi rezistenti, etc se pot gestiona si preveni multe din problemele ce ar putea sa apara pe parcursul culturii de pepeni verzi, se poate prelungi perioada de recoltare astfel incat productiile sa creasca si sa devina cu adevarat profitabile pentru fermieri.
Generalitati
Pepenii verzi (Citrulus lanatus) provin din Africa Centrala si de Sud, regiuni foarte fierbinti, din acest motiv toate speciile sunt foarte sensibile la temperaturi scazute si la intensitatea luminoasa.
Pepenii verzi apartin familiei Curcubitacee alaturi de castraveti, pepeni galbeni, dovlecei si bostani. Toate aceste specii au cerinte nutritive similare. De asemenea toate aceste specii sunt susceptibile la aceeasi gama de daunatori si boli si din acest motiv cultivarea in acelasi teren a pepenilor verzi sau rotatia cu una dintre speciile mentionate mai sus ar trebui evitata circa 5-6 ani.

Conditii climatice de dezvoltare

La temperatura de 25°C semintele de pepeni verzi germineaza in 4-6 zile, iar aceasta temperatura este optima si pentru dezvoltarea plantelor. Pentru plantele tinere de pepeni verzi temperatura este un factor estential pentru dezvoltarea optima.
La 10°C pepenii verzi isi stopeaza total dezvoltarea, iar la 1°C nu mai supravietuiesc. Temperatura minima de crestere este de 18°C. La o temperatura mai jos de 13°C plantele nu mai produc flori. Plantele mature pot supravietui la temperaturi mari de pana la 45°C.
Alaturi de temperatura, cantitatea de lumina si intensitatea acesteia joaca un rol foarte important in dezvoltarea pepenilor verzi. Pe parcursul perioadei de vegetatie, pentru a produce fructe, pepenii verzi au nevoie de 1200 ore de lumina solara si o temperatura  totala de 2000-3000°C. Asta insemna ca de la pepenii plantati la inceputul lunii mai (transplantare de rasaduri) se pot recolta fructe in jurul datei de 20 iunie, iar fiecare zi sau ora innorata prelungeste data de recoltare.
Temperaturile generale scazute conduc la legare proasta a fructelor, iar continutul de zaharuri scade sub 12%. Insuficienta luminoasa conduce la productivitati mici si fructe de calitate inferioara.
Lumina este esentiala in timpul infloririi si legarii fructelor chiar daca specia este neutra la perioada de zi lumina.
Pepenii verzi nu sunt sensibili la umiditatea scazuta a aerului in timp ce o umiditate relativa a aerului ridicata are efecte negative asupra polenizarii si conduce la o scaderea a numarului de fructe legate.


De asemenea la o umiditate relativa a aerului ridicata, pepenii verzi sunt mult mai sensibile la atacul fungilor.

Desi pepenii verzi sunt plante care-si pot reduce stresul cauzat de scurte perioade de seceta, apa trebuie sa fie permanent prezenta in zona radiculara in special in perioada de crestere intensiva a plantei, inflorire si dezvoltare fructe.

Cultura de pepeni verzi poate fi rentabila si prin infiintarea culturii direct in camp prin semanat si prin plantarea de rasaduri obtinute in rasadnite.
Ambele tehnologii au avantajele si dezavantajele sale cu mentiunea ca utilizarea de rasaduri se justifica doar pentru productia extratimpurie de pepeni verzi.

Obtinerea rasadurilor

Rasadurile sanatoase, bine dezvoltate cu radacini bogate sunt baza unei culturi reusite de pepeni verzi.
Toate fazele de dezvoltare ulterioare sunt conditionate strict de calitatea rasadurilor. Asta inseamna ca nu se poate realiza o productie mare, timpurietate foarte buna si o calitate ridicata a fructelor pornind de la niste rasaduri slabe calitativ.
Cand se vorbeste de calitatea unui rasad de pepeni nu primeaza atat sanatatea generala a plantutelor cat prezenta unui sistem radicular puternic dezvoltat, in concluzie cel mai important aspect care trebuie urmarit in perioada de formare a rasadurilor de pepeni verzi il constituie dezvoltarea unui puternic sistem radicular.

Scopul utilizarii tehnologiei de obtinerea a pepenilor verzi cu ajutorul rasadurilor este productia mai timpurie cu circa 10-15 zile decat in mod normal.

Rasadurile de pepeni verzi se produc individual in ghivece separate sau in tavi alveolare cate unul per celula. Producerea de mai multe rasaduri in acelasi ghivece sau celula alveolara conduce la ruperea radacinilor atunci cand sunt separate in vederea plantarii.

Semănatul se face in ghivece sau în tăvițe alveolare. În ambele cazuri substratul de semănat este reprezentat de turba special tratata pentru optimizarea EC-ului și pH-ului și cu adaos de fertilizatori. Condițiile pentru ca un substrat profesional pe baza de turba sa fie utilizat în producerea răsadurilor în prima faza sunt următoarele:
1.pH-ul = 5,5 – 6,5; Verificați întotdeauna ca pe ambalajul substratului sa fie menționat pH-ul și sa fie cuprins intre aceste valori! Turba sau substratul cu valori ale pH-ului sub 5 nu este pentru semănat!
2.EC-ul (electro-conductivitatea solului sau concentrația în săruri a solului) sa nu fie mai mare de:   1 dS/m, de preferat 0,6-0,8 dS/m;
3.Sa aibă adaos de fertilizatori NPK și microelemente; aceste adaosuri sunt necesare hrănirii plăntuțelor în primele 2 săptămâni;
4.Granulația sa fie cuprinsa intre 0 – 10 mm, recomandata fiind cea intre 0-5mm!
5.Turba sa fie blonda, pt semănat fiind recomandat un amestec de turba blonda și turba neagra;
6.Sa conțină aditivi de umectare; Acești aditivi nu sunt obligatorii însa trebuie o mai mare grija la irigarea constanta a substratului!

Recomandarea noastră este ca semănatul sa fie făcut doar în substrat profesional pentru semănat (cu specificațiile tehnice de mai sus) fără alte adaosuri. Dacă totuși se utilizează și pământ împreună cu turba, pământul trebuie sa fie de pădure și în nici un caz din exploatații agricole (din sera, gradina proprie sau din câmp).
Utilizarea doar a substratului profesional pe baza de turba pt semănat are o serie de avantaje comparativ cu utilizarea altor substraturi sau amestecuri:

Substrat profesional    Pământ sau alte amestecuri
Liber de semințe de iarba sau insecte    Plin de semințe și pot fi prezente și insecte
Liber de boli din complexul “căderea plăntuțelor”    Risc crescut de cădere a plăntuțelor
pH și EC optime pt germinare și dezvoltare a răsadurilor    pH și EC variază în funcție de sursa utilizata
Adaos perfect optimizat de minerale pt prima parte de dezvoltare a răsadurilor    Conținut necunoscut de minerale
Obținerea de răsaduri uniforme    Neuniformitate a răsăririi
Dezvoltare radiculara bogata    Dezvoltare radiculara deficitara


Semanatul se face la sfarsitul lunii Martie – inceputul lunii Aprilie. In cazul in care se vor utiliza tunele mici de protectie se va incepe semanatul mai devreme de 15 Martie.
Parametrii și condițiile necesare unei germinări optime a semințelor de pepeni verzi sunt următorii:
1.Temperatura optimă de germinare este 250C. Pentru pepenii fara seminte temperatura optima de germinare este mai mare cu 50C si anume 300C Temperatura de germinare nu trebuie să fie mai mică de 170C.
2.Umiditatea de 100%;
3.Lipsa completa a luminii în primele zile până la răsărire (acoperire cu ziare sau carton din hârtie).
În cazul în care se utilizează substratul profesional pentru semănat operațiile tehnologice sunt următoarele:
1.Se uda cu apa turba pana la umectarea completa;
2.Se pun semințele câte una in fiecare celula a tavitei sau in fiecare ghiveci dupa caz la o adancime de 3-4 cm;
3.Nu se mai uda ulterior semănării – datorita granulației mici a turbei adăugarea ulterioara de apa conduce ori la descoperirea semințelor ori la îngroparea mai adâncă a lor. Și într-un caz și în celalalt răsărirea nu va fi uniforma;
4.Se acoperă cu ziare sau cartoane de hârtie patul germinativ peste care se poate pune o folie cu rol de reținere cât mai mult timp a umidității de 100% necesare germinării și răsării optime a pepenilor;
5.Se asigura o temperatura constanta zi/noapte cuprinsa intre 25 grade C dar nu mai mica de 17C; temperaturile mai mici cuprinse intre 13-16C nu afectează iremediabil pepenii insa întârzie foarte mult germinarea și răsărirea (cu pana la 2 săptămâni).
6. Dacă temperaturile sunt optime după 4-6 zile încep sa apară primele plăntuțe, iar după ce fenomenul de răsărire are loc în masa se înlătura materialele de acoperire pentru a preveni alungirea răsadurilor răsărite, chiar dacă răsărirea nu este de 100%.
Toate etapele tehnologice de mai sus se respecta și în cazul semănării în tăvițe alveolare cu mențiunea ca semănarea în ele se face cu câte o singura sămânța în fiecare celula alveolara.

Daca temperaturile variaza de la 7°C noaptea la 25°C ziua germinatia poate dura pana la 10-12 zile. Daca se controleaza conditiile de germinatie, adica se mentine constant o temperatura de 25°C, germinatia dureaza 4-6 zile. O greseala des intalnita este semanatul in spatii fara instalatii de incalzire. Temperaturile mici combinate cu umezeala crescuta a substratului de semanat prelungeste foarte mult perioada de germinatie cu efecte negative pe termen lung asupra plantelor. Aceste conditii nefavorabile impiedica ridicarea frunzulitelor germinate din substrat.
Daca frunzulitele apar si nu se pot ridica si desface rapid, radacinile slab dezvoltate nu sunt capabile sa hraneasca planta. Cand conditiile de crestere vor deveni favorabile plantutele brusc vor cadea. Acest fenomen este de natura fiziologica. Frunzulitele ridicate dupa o lunga perioada pierd mult mai multa apa decat radacinile slab dezvoltate pot furniza apă plantei.
In cazul in care nu sunt conditii optime de germinatie conteaza foarte mult puterea germinativa a semintelor. Puterea germinativa a semintelor difera in functie de varietatile cultivate. Anumite practici de semanare (utilizate cu scopul cresterii puterii de germinatie) presupun inainte de semanare inmuierea semintelor intr-o solutie de SPRINTENE (20 ml/1L apa) cu o temperatura de 32-35°C timp de 2-3 ore. Aceasta practica imbunatateste puterea germinativa cu obtinerea de rasaduri uniforme si bine dezvoltate insa prezinta un dezavantaj: stratul protectiv de fungicid aplicat semintelor (Thyram, etc) se spala si isi pierde astfel efectul.
Imediat dupa aparitia celor doua frunze cotiledonale planta incepe cresterea intensiva. Temperaturile optime ce trebuie mentinute in aceasta perioada (dupa mentinerea constanta de 25°C in timpul germinatiei) sunt 21-23°C in timpul zilei daca zilele sunt cu soare si 18-20°C in zilele noroase si mai scazute in timpul noptii de circa 14-16°C.
Motivul schimbarii temperaturii constante de la 25°C ziua si noaptea la temperaturile alternante de zi si noapte este stoparea cresterii excesive in inaltime a tulpinii.
Umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie cuprinsa intre 70-80%.
Datorita temperaturilor scazute din lunile Martie-Aprilie este foarte important ca in zona radiculara sa fie un raport optim apa/aer. Substraturile bazate pe turba ofera cele mai bune conditii pentru dezvoltarea optima a radacinilor.

Foarte importanta in aceasta perioada este ventilatia in sera de rasaduri deoarece trebuie mentinuta permanent umiditatea relativa a aerului sub 80%. O umiditate relativa mai mare este un foarte bun mediu de aparitie si dezvoltare a numeroase boli fungice.

Pentru a impiedica caderea plantutelor se recomanda tratamentul cu fungicide foarte devreme. Caderea plantutelor este cauzata de un complex de patogeni fungici (Phytium si Ryzoctonia fiind printre cei mai comuni) si se previne aplicand imediat dupa rasarire un tratament cu Previcur Energy.

O radacina sanatoasa, puternic dezvoltata si cu crestere rapida se obtine prin udarea saptamanala, in perioada de crestere intensiva a plantutelor, cu urmatoarele produse: CALCIAMEC/ALCAPLANT 20gr/10 L apa, SALWAX 20gr/10 L apa si SPRINTENE 10ml/10 L apa. Solutia se prepara dizolvand produsele in apa in ordinea de mai sus (Calciamec, Salwax, la sfarsit Sprintene); Utilizarea acestei solutii grabeste marirea masei radiculare si dezvoltarea frunzulitelor (nu si a tulpinii). Utilizate in aceste doze nu s-a observat afectarea plantutelor.
O problema des intalnita si care trebuie neaparat evitata este spatiul insuficient pentru dezvoltarea radiculara in timpul producerii rasadurilor. Daca nu exista spatiu suficient radacinile vor iesi afara din ghivece, se vor usca, cresterea va fi stopata, iar meristemul de crestere va fi distrus. Partile uscate ale radacinilor isi pierd functionalitatea definitiv. Pentru a preveni distrugerea radacinilor si pentru a avea spatiu suficient pentru dezvoltarea unui sistem radicular puternic se vor utiliza ghivece sau tavi alveolare cu volum cat mai mare posibil (tavi cu 28, 32 sau maxim 45 celule/tavita sau ghivece rotunde cu diamentru de 9 cm si inaltime cat mai mare, iar cand vorbim de plante altoite cea mai buna alegere sunt ghivecele patrate de 9x9x9 sau 9x9x10 cm).

Hranirea foliara a rasadurilor se face de obicei incepand cu aparitia celei de a doua frunze adevarate. Stropirea se face cu o solutie de ingrasamant echilibrat NPK 1:1:1 (SOLUFEED 20:20:20) in concentratie de 20-30 gr/10L apa si SPRINTENE 10ml/10L apa. Dupa prima stropire tratamentul se repeta la 7 – 10 zile.

La plantare în câmp daca radacinile sunt afectate atunci perioada de adaptare dupa plantare poate creste cu 2-5 zile fiind necesară o fertilizare pentru refacerea rapidă a rădăcinilor.

Este important sa tinem cont de concentratia fertilizatorului. Solutia tratamentului foliar trebuie sa nu fie foarte concentrata. Concentratia optima este de 0,02-0,03%. Atentie insa ca o solutie prea concentrata poate aduce mai multe pagube decat beneficii. 3-4 fertilizari foliare in perioada de rasad prezinta o serie de avantaje certe: pe langa mentinerea unui status de dezvoltare optim, planta dezvoltandu-se armonios, induce o crestere finala de productie extratimpurie de 5-6%.

Înființarea culturilor de pepeni prin semănare direcă în câmp

O alta metoda de infiintare a unei culturi de pepeni este insamantarea directa in camp. Pentru o productie care nu se vrea extratimpurie nu este neaparat necesar sa se produca rasaduri. Insamantarea directa da aceleasi rezultate si este mai putin scumpa. Inainte de semanare se verifica daca in culturile invecinate nu s-au utilizat erbicide pe baza de atrazin, culturile de pepeni fiind extrem de sensibile la acest erbicid. De asemenea trebuie avuta in vedere rotatia culturilor, cele mai bune culturi anterioare fiind grau sau legume ca mazarea, fasolea. Este bine de evitat in primul rand terenurile pe care anterior s-au cultivat Curcubitacee (pepeni, dovlecei, etc) sau legume din familia Solanacee (tomate, ardei, cartofi, vinete). Referitor la sol trebuie mentionat ca inainte de arat se adauga in jur de 50 – 60 tone gunoi de grajd (de preferat de vaca) si se ara toamna la o adancime de 30-40 cm in luna octombrie sau cel tarziu la inceputul lunii noiembrie. Balegarul proaspat nu se adauga decat toamna, adaugat primavara poate dauna serios culturii prin imprastiere ducand la aparitia unor boli, insecte si la sensibilizarea radacinilor. Daca nu s-a adaugat in toamna gunoi proaspat se poate adauga in primavara gunoi de grajd (doar foarte bine descompus) nu mai multde 20-30 tone/ha. Pentru pepeni exista un numar foarte mic de ierbicide ce pot fi utilizate, din acest motiv trebuie avuta mare grija atunci cand se erbicideaza un teren pe care va fi infiintata o cultura de pepeni.
Perioada pentru insamantare directa este strict in functie de conditiile climatice. Semintele de pepeni au nevoie de o temperatura de minim 10-12 grade C in sol pentru a putea germina si dezvolta, la o temperatura mai mica cantitatea de fosfor este foarte redusa sau chiar indisponibila. Pentru a evita aceste probleme trebuie masurata temperatura solului la o adancime de 10 cm. In general pentru Romania, perioada de insamantare directa este 20-30 aprilie. Daca se utilizeaza mulcirea cu folie, se poate avansa insamantarea cu circa 5-10 zile mai devreme. Daca se utilizeaza insamantarea mecanizata este de preferat evitarea metodei de insamantarea cu mai multe seminte pentru ca apoi sa fie necesar sa se rupa plantele in plus. Este o risipa de munca, de seminte, iar plantele pana vor fi indepartate se vor lupta pentru spatiu.

Plantarea

Inainte de plantare sau insamantare directa trebuie efectuate fertilizarea de baza si instalarea sistemului de irigare:
1. Fertilizarea de baza care este recomandata a fi facuta toamna inainte de arat si trebuie sa cuprinda atat ingrasaminte organice (gunoi de grajd) cat si ingrasaminte chimice NPK (superfosfat 200-300 kg/ha, azotat de amoniu 200-300 kg/ha, complexe echilibrate 200-300 kg/ha, dolomita 200-300 kg/ha)
2. Daca se va utiliza irigarea prin picurare (cea mai recomandata metoda de irigare a pepenilor) se va instala (in cazul in care se face insamantare directa cu mulcire) odata cu semanatul si intinderea foliei de mulcire; banda sau tubul de picurare va fi sub folia de mulcire.

Tot înainte de plantare se efectuează și urmatoarele operațiuni:
1.se accentuează călirea răsadurilor prin oprirea căldurii și aerisirea cât mai tare a spațiului unde s-au făcut răsadurile;
Procedura presupune ca inainte cu o saptamana de plantare sa se tina deschisa cat mai mult timp sera de rasaduri pentru ca plantele sa se obisnuiasca cu clima mai dura de afara. De asemenea se recomanda stropirea plantelor cu o solutie antistres: Sprintene 15ml/10L apa si BOROCAL 30ml/10L apa. Acest tratament foliar intareste planta, ii creste rezistenta la diferitele stresuri si mareste imunitatea naturala a plantei.
2.se stropesc foliar cu un fungicid și insecticid (de preferat amândouă cu cel puțin o componentă sistemică); prin aplicarea în răsadniță se economisește timp, pesticid și apă, iar plantele vor fi protejate în momentul plantării de eventuale îmbolnăviri foliare.
3.Se pregătește solul pentru transplantare – se afânează cu motosapa, se fac găurile pentru plantare.
4.Este recomandat ca înainte de plantare să se aplice un insecticid contra insectelor din sol, care altfel ar cauza pierderi masive imediat după plantare. Recomandarea noastra este Mesurol 2RB sub forma de granule cu efect asupra mai multor tipuri de daunatori din sol.

Densitatile de plantare difera in functie de mai multi factori:
1.pentru soiurile insamantate direct densitatea recomandata este de circa 6000-8000 plante la ha, densitatea de plantare recomandată fiind 1,5-2 m distanta între rânduri si circa 1 m între plante; Deoarece însămânțarea se face cu semănătoarea numarul de semințe necesar trebuie sa fie aproximativ 10000 semințe
2.pentru hibrizii insamantati direct sau prin utilizarea rasadurilor (hibrizi cu fructe medii 8-12 kg si cu fructe mari 10-14 kg) densitatea recomandata este de 4000-6000 plante/ha; distanta intre randuri este cuprinsa intre 2-2,5m iar intre plante circa 1 m pentru pepenii cu fructe medii 8-12 kg si mai mare pentru pepenii cu fructe foarte mari 12 – 20 kg.
3.pentru culturile altoite de pepeni densitatea medie recomandata este de aproximativ 2000 plante/ha.

In cazul in care plantati pepeni fara seminte este necesar ca la cel putin 2 randuri de pepeni fara seminte sa se planteze 1 rand de pepeni cu seminte cu rol de polenizatori (desi se pot utiliza cu succes orice pepeni normali cu seminte exista si pepeni polenizatori speciali utilizati doar pentru polenizare pepenilor fara seminte). Atentie insa ca pepenii fara seminte au germinatia foarte slaba deoarece sunt triploizi si nu pot fi insamantati direct in camp ci doar prin obtinerea rasadurilor in conditii mai speciale decat pepenii obisnuiti care sunt diploizi.Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea