Despre noi

Generalitati

Pepenii verzi (Citrulus lanatus) provin din Africa Centrala si de Sud, regiuni foarte fierbinti, din acest motiv toate speciile sunt foarte sensibile la temperaturi scazute si la intensitatea luminoasa.
Pepenii verzi apartin familiei Curcubitacee alaturi de castraveti, pepeni galbeni, dovlecei si bostani. Toate aceste specii au cerinte nutritive similare. De asemenea toate aceste specii sunt susceptibile la aceeasi gama de daunatori si boli si din acest motiv cultivarea in acelasi teren a pepenilor verzi sau rotatia cu una dintre speciile mentionate mai sus ar trebui evitata circa 5-6 ani.

Conditii climatice de dezvoltare

La temperatura de 25°C semintele de pepeni verzi germineaza in 4-6 zile, iar aceasta temperatura este optima si pentru dezvoltarea plantelor. Pentru plantele tinere de pepeni verzi temperatura este un factor estential pentru dezvoltarea optima.
La 10°C pepenii verzi isi stopeaza total dezvoltarea, iar la 1°C nu mai supravietuiesc. Temperatura minima de crestere este de 18°C. La o temperatura mai jos de 13°C plantele nu mai produc flori. Plantele mature pot supravietui la temperaturi mari de pana la 45°C.
Alaturi de temperatura, cantitatea de lumina si intensitatea acesteia joaca un rol foarte important in dezvoltarea pepenilor verzi. Pe parcursul perioadei de vegetatie, pentru a produce fructe, pepenii verzi au nevoie de 1200 ore de lumina solara si o temperatura  totala de 2000-3000°C. Asta insemna ca de la pepenii plantati la inceputul lunii mai (transplantare de rasaduri) se pot recolta fructe in jurul datei de 20 iunie, iar fiecare zi sau ora innorata prelungeste data de recoltare.
Temperaturile generale scazute conduc la legare proasta a fructelor, iar continutul de zaharuri scade sub 12%. Insuficienta luminoasa conduce la productivitati mici si fructe de calitate inferioara.
Lumina este esentiala in timpul infloririi si legarii fructelor chiar daca specia este neutra la perioada de zi lumina.
Pepenii verzi nu sunt sensibili la umiditatea scazuta a aerului in timp ce o umiditate relativa a aerului ridicata are efecte negative asupra polenizarii si conduce la o scaderea a numarului de fructe legate.


De asemenea la o umiditate relativa a aerului ridicata, pepenii verzi sunt mult mai sensibile la atacul fungilor.

Desi pepenii verzi sunt plante care-si pot reduce stresul cauzat de scurte perioade de seceta, apa trebuie sa fie permanent prezenta in zona radiculara in special in perioada de crestere intensiva a plantei, inflorire si dezvoltare fructe.

Cultura de pepeni verzi poate fi rentabila si prin infiintarea culturii direct in camp prin semanat si prin plantarea de rasaduri obtinute in rasadnite.
Ambele tehnologii au avantajele si dezavantajele sale cu mentiunea ca utilizarea de rasaduri se justifica doar pentru productia extratimpurie de pepeni verzi.
facebookGoogle PlusYouTubeVremea